

- Nić wędliniarska 0,25 kg
- Siatka wędliniarska 5 metrów rozmiar "M"
- Siatka wędliniarska 5 metrów rozmiar "S"
- Wędzarnia domowa automatyczna Borniak UW-70 analogowa
- Wiórki do wędzarni Borniak 50L Śliwa
- Pokrowiec na wędzarnię Borniak UW 70
- Hak wędzarniczy do ryb Typ 21
- Przyprawa BBQ Injection
- Strzykawka 100 ml z trzema igłami
- Wędzarnia Smoker Cyfrowy Borniak BBDS-150 Stal nierdzewna
- Wiórki do wędzarni Borniak 50L Olcha
- Haki do wędzarni typu "S - Asymetryczne" - 5 szt

Wędzarnia Smoker Cyfrowy Borniak BBD-150 Digital


Opis
Wędzania Smoker Borniak BBD-150 Digital
Kupując na tej stronie otrzymasz książkę z przepisami do wędzenia gratis.
Wędzarnia Borniak to doskonały stosunek jakości do ceny. Ten polski producent proponuje dwa rodzaje smokerów elektrycznych. W tym miejscu zajmiemy się smokerem większym BBD-150. Ma on pojemność 150L dzięki czemu pomieścimy w niej nawet ponad 20 kg wkładu. Występuje w dwóch wariantach podstawowym i rozszerzonym. Każda z tych wersji jest oddzielnym produktem w naszym sklepie.
Parametry techniczne:
- Sterowanie Cyfrowe (PID)
- Pojemność komory 150L
- Ilość półek max 7
- Maksymalny wsad 20kg
- Maksymalna temperatura 150°C
- Średnica komina 100mm
- Materiał Alu-Cynk (+ Stal Nierdzewna wewnątrz)
- Napięcie znamionowe 230V
- Moc 2015W
- Moc grzałki komory 1900W
- Bezpiecznik komory 8A
- Bezpiecznik generatora 1.25A
- Wymiary zewnętrzne (Długość x Szerokość x Wysokość) 520mm x 630mm x 1221mm
- Wymiary zewnętrzne z generatorem (Długość x Szerokość x Wysokość) 520mm x 715mm x 1221mm
- Wymiary wewnętrzne (Długość x Szerokość x Wysokość) 475mm x 530mm x 991mm
- Wymiary komory (Długość x Szerokość x Wysokość) 420mm x 490mm x 755mm
- Waga 28.5kg
- Gwarancja 24 miesiące
Wyjątkowe Smoker'y dla miłośników amerykańskiego barbeque, dzięki nowej, ulepszonej izolacji, pozwalają na czasowe uzyskanie temperatury do 150 stopni Celsjusza. Smoker nagrzewa się bardzo szybko w porównaniu do reszty wędzarni dzięki większej mocy grzewczej wynoszącej w tym przypadku 1900W.
Sterowanie temperaturą odbywa się za pomocą elektronicznego panela cyfrowego (PID) który wygląda tak jak przedstawiono na zdjęciu poniżej. W przypadku wędzenia na zimno grzałkę wyłączamy za pomocą przycisku.
W każdym procesie wędzenia tworzą się soki skapujące czy to z potraw na grzałkę czy to z wylotu komina w kierunku potraw. Aby zapobiec tym niepożądanym efektom zastosowane zostały dwa okapniki chroniące żywność oraz grzałki wędzarni.
Wspomniany powyżej kominek zaopatrzony został w prosty a zarazem bezawaryjny system służący kontroli ilości dymu w wędzarni. Pomimo swej prostoty jest on niezbędny aby kontrolować warunki w komorze wędzenia.
Smokery Borniak wyróżnia rzadko spotykana konstrukcja mająca na celu utrzymanie jak największej ilości ciepła w komorze wędzarniczej. Odbywa się to dzięki podwójnym ściankom wypełnionym wewnątrz pianką poliuretanową oraz drzwiczkom z zamknięciem na magnes oraz uszczelką silikonową dodatkowo zatrzymującą ciepło wewnątrz urządzenia. Zewnętrzne ścianki wykonane są zealucynku który z powodzeniem poradzi sobie ze zmiennymi warunkami panującymi na zewnątrz, wewnątrz natomiast jest to blacha nierdzewna posiadająca atest do kontaktu z żywnością.
Generator dymu wędzarni wyposażony jest w grzałkę oraz spiralę. Spirala kręci się z równą prędkością przemieszczając zrębki na grzałkę gdzie są spalane. Kolejne zrębki zrzucają te spalone do misy z wodą. Dzięki temu dym w wędzarni jest stale produkowany i powoduje że potrawy mają bogaty smak, piękny kolor i wyśmienity aromat. Zasypanie całego generatora wiórkami pozwoli na wędzenie nawet do ośmiu godzin. Po przeliczeniu można uznać że jest to ok. 30 gr. na jedną godzinę wędzenia.
Wędzenie w Borniakach jest zgodne z normą z 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w uwędzonej kiełbasie wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg.
Podsumowując jest to fajny produkt polskiej produkcji dość solidnie wykonany.
Pragnę zaprosić Państwa do obejrzenia tej wędzarni w naszym punkcie sprzedaży gdzie będziecie mogli osobiście zapoznać się z jej zaletami.