Promocje
Wędzarnia automatyczna  Borniak UW-150 analogowa
Wędzarnia automatyczna Borniak UW-150 analogowa
2 299,00 zł 2 149,00 zł
szt.
Produkt dnia
Wędzarnia automatyczna Borniak UW-70 analogowa
Wędzarnia automatyczna Borniak UW-70 analogowa
1 699,00 zł
Producenci
Palniki w grillach gazowych - budowa 0
Palniki w grillach gazowych - budowa

Serce grilla – Palniki. Na rynku wyróżnić możemy kilka rodzajów palników.Pierwszy z nich to palnik dwustronny z wbudowaną w środku drugą tubą która ma na celu równe rozprowadzenie gazu na całej długości palnika co powinno zapobiegać efektowi większego płomienia z tyłu piekarnika. Z łatwością można to zaobserwować po zapaleniu grilla gazowego.

przekrój palnika gazowego dual tube     Odpalony palnik dual tube

Następny będzie palnik podwójny ale już bez tej tuby w środku. Zazwyczaj jest troszkę chudszy i powstaje powiększony płomień na jego końcu. Nie ma to aż tak dużego znaczenia podczas grillowania natomiast taki efekt występuje i trzeba zdawać sobie z tego sprawę. Palniki podwójne tworzą dwa płomienie po bokach dając bardziej równomierny rozkład temperatury.

 

Palnik pojedynczy zazwyczaj ma dziurki umieszczone na górze i płomień chroniony jest przez aromatyzery.

Palniki do grilla z dziurkami umieszczonymi na górze

 

Na rynku znajdziemy też grille gazowe z palnikami w kształcie litery „H” lub cyfry „8” lecz są one powoli wypierane z rynku przez tubowe co można zaobserwować u większości producentów.

 Palnik do grilla gazowego w kształcie litery  Palnik do grilla gazowego w kształcie cyfry  Palnik do grilla gazowego w kształcie cyfry

Znajdziemy jeszcze całą gamę wymyślnych kształtów i rozwiązań natomiast występują one w tańszych grillach gazowych i są praktycznie niedostępne jako części zamienne co powoduje że ich zużycie jest równoznaczne z wymianą całego grilla.

Palnik do grilla gazowego landmann z tańszej lini  Palnik do grilli innych producentów  Palnik do tańszej lini Broil King Fiesta

Palniki podczerwieni. Do produkcji tych palników wykorzystano ceramikę i zazwyczaj służą do opiekania rożna oraz umieszcza się je w postaci kuchenki bocznej. Palnik taki wyposażony jest w bardzo dużą ilość drobnych porów którymi pod ciśnieniem wydobywa się płonący gaz sprawiając że ceramika rozgrzewa się do czerwoności. Na palniku takim otrzymujemy bardzo wysoką temperaturę i idealnie nadają się do robienia np. steków. W związku z tym że jest to rozwiązanie stosunkowo nowe na naszym rynku trochę czasu musi upłynąć zanim wypowiem się na temat ich żywotności. Ze względu na mniejszą możliwość regulacji temperatury nie stosuje się ich jako palniki podstawowe ponieważ ograniczałyby możliwości grilla.

Palnik podczerwieni w grillu gazowym Napoleon

Palniki powinny być osłonięte aromatyzerami i należy zwrócić uwagę na ich jakość ponieważ będą w niemal bezpośrednim kontakcie z ogniem przez cały czas użytkowania. I tutaj jak wyżej im większą aromatyzery zajmują powierzchnię tym lepiej ponieważ ciepło będzie lepiej rozprowadzane a sosy odparowywane w kierunku potraw. Nie bez znaczenia pozostaje również materiał z którego zostały wykonane ponieważ zagwarantuje on wiele lat bezproblemowej pracy.

Aromatyzery na całości piekarnika Broil King  Aromatyzery Napoleon na palniki  Aromatyzery Landmann  aromatyzery w postaci nakładek na palniki

Przejdźmy teraz do kwestii najważniejszej czyli który palnik będzie najlepszy. Pominę palniki podczerwieni ponieważ na chwilę obecną nie są one podstawowym źródłem zasilania w dostępnych u nas grillach gazowych i występują bardzo rzadko. Podstawową rzeczą która wpływa na żywotność palników w grillach jest to z jakiego materiału zostały one wykonane ponieważ w zależności od stali otrzymujemy inną charakterystykę i odporność na warunki atmosferyczne. Przeciętny klient nie jest w stanie wychwycić różnicy pomiędzy nimi ponieważ wszystkie palniki gazowe wyglądają bardzo podobnie. Tutaj patrzymy na gwarancję która będzie podstawowym wykładnikiem tego z jakiego materiału zostały wykonane i sprawdzamy czy występują jako część zamienna. Warto również sprawdzić ile palników przeznaczonych jest na daną powierzchnię grillowania ponieważ jeden producent umieści dwa a inny trzy sztuki przy tej samej wielkości ruszcie. Wbrew pozorom grill z trzema palnikami będzie bardziej ekonomiczny podczas użytkowania. Na utrzymanie ciepła wewnątrz grilla oraz zużycie gazu wpływa również wiele innych istotnych elementów takich jak budowa piekarnika oraz jego wyposażenie a palniki są tylko źródłem tego ciepła. Każdy grill wyposażony jest w tabliczkę na której umieszczone jest średnie zużycie gazu podczas pracy wszystkich palników.

Tabliczka zawierająca zużycie gazu w grillu Napoleon  Tabliczka ze zużyciem gazu w grillach ogrodowych Broil King  Na tej tabliczce można zobaczyć ile gazu zużywa grill Landmann

 

Palnik to prosta konstrukcja składająca się na jedną większą całość w postaci grilla. Warto zapoznać się z resztą rozwiązań żeby wyrobić sobie jakąś opinię na konkretną markę czy model ponieważ wszystko uzależnione jest od potrzeb.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl