Promocje
Wędzarnia automatyczna  Borniak UW-150 analogowa
Wędzarnia automatyczna Borniak UW-150 analogowa
2 299,00 zł 2 149,00 zł
szt.
Produkt dnia
Wędzarnia automatyczna Borniak UW-70 analogowa
Wędzarnia automatyczna Borniak UW-70 analogowa
1 699,00 zł
Producenci

Smoker Cyfrowy Borniak BBDS-70 Digital Stal nierdzewna

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 3 149,00 zł 3149.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Borniak
Kod produktu: BBDS-70
Pin It

Opis

Borniak BBDS-70 Digital Stal nierdzewna

  

Odbierz osobiście i otrzymaj 50L (14 kg) zrębek gratis

 

 Kupując na tej stronie otrzymasz książkę z przepisami do wędzenia gratis.

Książka i wędzeniu potraw

Smoker Borniak to doskonały stosunek jakości do ceny. Ten polski producent proponuje dwa rodzaje smokerów  elektrycznych. W tym miejscu zajmiemy się wersją mniejszą BBDS-70. Ma ona pojemność 70L dzięki czemu pomieścimy w niej nawet ponad 10 kg wkładu. Występuje w dwóch wariantach podstawowym i rozszerzonym. Każda z tych wersji jest oddzielnym produktem w naszym sklepie.

Smoker BBQ Stal nierdzewna BBDS-70

  Poniżej porównanie poszczególnych wędzarni

L.p.
Nazwa
Podstawowy
Rozszerzony
1 Osuszacz
obrazek
obrazek
2 Półka wzmocniona
obrazek 1 szt.
obrazek 3 szt.
3 Termometr do żywności TR-10
obrazek
obrazek
4 Haki S (5 szt.)
obrazek
obrazek
5 Haki S asymetryczne (5 szt.)
obrazek
obrazek
6 Przyprawa Magic Dust
obrazek
obrazek
7 Przyprawa Pitmaster
obrazek
obrazek
8 Przyprawa BBQ Injection
obrazek
obrazek 4 szt.
9 Siatka wędliniarska roz. M 5m
obrazek
obrazek
10 Pokrowiec
obrazek
obrazek
11 B-Claws BBQ Pazury
obrazek
obrazek
12 Książka o wędzeniu
obrazek
obrazek
  Cena
3149 pln
3848 pln

 

Parametry techniczne:

  • Sterowanie Cyfrowe (PID)
  • Pojemność komory 70L
  • Ilość półek max. 6
  • Maksymalny wsad 10kg
  • Maksymalna temperatura 150°C
  • Średnica komina 80mm
  • Materiał Alu-Cynk (+ Stal Nierdzewna wewnątrz)
  • Napięcie znamionowe 230V
  • Moc 1115W
  • Moc grzałki komory 1000W
  • Bezpiecznik komory 6A
  • Bezpiecznik generatora 1.25A
  • Wymiary zewnętrzne (Długość x Szerokość x Wysokość) 400mm x 540mm x 1040mm
  • Wymiary zewnętrzne z generatorem (Długość x Szerokość x Wysokość) 400mm x 625mm x 1040mm
  • Wymiary wewnętrzne (Długość x Szerokość x Wysokość) 350mm x 440mm x 820mm
  • Wymiary komory (Długość x Szerokość x Wysokość) 300mm x 400mm x 580mm
  • Waga 18.5kg
  • Gwarancja 24 miesiące

Wyjątkowe Smoker'y dla miłośników amerykańskiego barbeque, dzięki nowej, ulepszonej izolacji, pozwalają na czasowe uzyskanie temperatury do 150 stopni Celsjusza. Smoker nagrzewa się bardzo szybko w porównaniu do reszty wędzarni dzięki większej mocy grzewczej wynoszącej w tym przypadku 1000W.

Grzałka w wędzarni UW-70 Comfort 

Sterowanie temperaturą odbywa się za pomocą elektronicznego panela cyfrowego (PID) który wygląda tak jak przedstawiono na zdjęciu poniżej. W przypadku wędzenia na zimno grzałkę wyłączamy za pomocą przycisku.

 Panel elektryczny wędzarni Borniak

W każdym procesie wędzenia tworzą się soki skapujące czy to z potraw na grzałkę czy to z wylotu komina w kierunku potraw. Aby zapobiec tym niepożądanym efektom zastosowane zostały dwa okapniki chroniące żywność oraz grzałki wędzarni.

Okapniki chroniące żywność oraz grzałki przed zniszczeniem

Wspomniany powyżej kominek zaopatrzony został w prosty a zarazem bezawaryjny system służący kontroli ilości dymu w wędzarni. Pomimo swej prostoty jest on niezbędny aby kontrolować warunki w komorze wędzenia.

Kominek do wędzarni

Wędzarnie Borniak wyróżnia rzadko spotykana konstrukcja mająca na celu utrzymanie jak największej ilości ciepła w komorze wędzarniczej. Odbywa się to dzięki podwójnym ściankom wypełnionym wewnątrz pianką poliuretanową oraz drzwiczkom z zamknięciem na magnes oraz uszczelką silikonową dodatkowo zatrzymującą ciepło wewnątrz urządzenia. Zewnętrzne ścianki wykonane są ze stali nierdzewnej która z powodzeniem poradzi sobie ze zmiennymi warunkami panującymi na zewnątrz, wewnątrz natomiast jest to blacha nierdzewna posiadająca atest do kontaktu z żywnością.

 Uszczelka silikonowa w wędzarni

Generator dymu wędzarni wyposażony jest w grzałkę oraz spiralę. Spirala kręci się z równą prędkością przemieszczając zrębki na grzałkę gdzie są spalane. Kolejne zrębki zrzucają te spalone do misy z wodą. Dzięki temu dym w wędzarni jest stale produkowany i powoduje że potrawy mają bogaty smak, piękny kolor i wyśmienity aromat. Zasypanie całego generatora wiórkami pozwoli na wędzenie nawet do ośmiu godzin. Po przeliczeniu można uznać że jest to ok. 30 gr. na jedną godzinę wędzenia.

 stalowy generator dymu do wędzarni

spirala generatora dymu Borniak

Umieszczona w komorze wędzarni część generatora dymu

 

 Wędzenie w Borniakach jest zgodne z normą z 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w uwędzonej kiełbasie wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg.

Podsumowując jest to fajny produkt polskiej produkcji dość solidnie wykonany.

Pragnę zaprosić Państwa do obejrzenia tej wędzarni w naszym punkcie sprzedaży gdzie będziecie mogli osobiście zapoznać się z jej zaletami.

 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl