Wędzarnia domowa Borniak UWDS-150 Digital Stal nierdzewna

Opis
Wędzarnia Borniak UWDS-150 Digital Stal nierdzewna
Kupując na tej stronie otrzymasz książkę z przepisami do wędzenia gratis.
Wędzarnia Borniak to doskonały stosunek jakości do ceny. Ten polski producent proponuje dwa rodzaje wędzarni elektrycznych. W tym miejscu zajmiemy się wędzarnią większą UW-150. Ma ona pojemność 150 L dzięki czemu pomieścimy w niej nawet ponad 20 kg wkładu. Występuje w dwóch wariantach podstawowym i rozszerzonym. Każda z tych wersji jest oddzielnym produktem w naszym sklepie.
Parametry techniczne:
- Moc grzałki komory 1400W
- Napięcie znamionowe 230V
- Bezpiecznik komory 8A
- Moc grzałki generatora 110W
- Bezpiecznik generatora 1,25A
- Pojemność zasypu generatora 2L
- Długość 515 mm
- Szerokość 713 mm
- Wysokość 1205 mm
- Pojemność komory 150L
- Szerokość wewnętrzna 485 mm
- Długość wewnętrzna 420 mm
- Wysokość wewnętrzna 730 mm
- Maksymalny wsad 20 kg
- Ilość półek 7
- Średnica komina 100 mm
- Maksymalna temperatura 120 C
- Materiał Alucynk + Stal Nierdzewna
- Wymiary opakowania 60/56/105 cm
- Gwarancja 24 miesiące
- Waga 25,5 kg
Wędzarnia Borniak UW-150 w swojej komorze kryje grzałki o łącznej mocy 1400 W. W przypadku wędzenia w zimne dni oraz dużego wsadu ta dodatkowa moc na pewno będzie przydatna.
Wędzarnia Borniak UWDS-150 wyposażona została w grzałkę o maksymalnej mocy 1400W. Jest to w zupełności wystarczająca moc do uwędzenia nawet większego wsadu. Sterowanie temperaturą odbywa się za pomocą panela cyfrowego który wygląda tak jak przedstawiono na zdjęciu poniżej. W przypadku wędzenia na zimno grzałkę wyłączamy za pomocą przycisku.
W każdym procesie wędzenia tworzą się soki skapujące czy to z potraw na grzałkę czy to z wylotu komina w kierunku potraw. Aby zapobiec tym niepożądanym efektom zastosowane zostały dwa okapniki chroniące żywność oraz grzałki wędzarni.
Wspomniany powyżej kominek zaopatrzony został w prosty a zarazem bezawaryjny system służący kontroli ilości dymu w wędzarni. Pomimo swej prostoty jest on niezbędny aby kontrolować warunki w komorze wędzenia.
Wędzarnie Borniak wyróżnia rzadko spotykana konstrukcja mająca na celu utrzymanie jak największej ilości ciepła w komorze wędzarniczej. Odbywa się to dzięki podwójnym ściankom wypełnionym wewnątrz pianką poliuretanową oraz drzwiczkom z zamknięciem na magnes oraz uszczelką silikonową dodatkowo zatrzymującą ciepło wewnątrz urządzenia. Zewnętrzne ścianki wykonane są ze stali nierdzewnej która z powodzeniem poradzi sobie ze zmiennymi warunkami panującymi na zewnątrz, wewnątrz natomiast jest to blacha nierdzewna posiadająca atest do kontaktu z żywnością.
Generator dymu wędzarni wyposażony jest w grzałkę oraz spiralę. Spirala kręci się z równą prędkością przemieszczając zrębki na grzałkę gdzie są spalane. Kolejne zrębki zrzucają te spalone do misy z wodą. Dzięki temu dym w wędzarni jest stale produkowany i powoduje że potrawy mają bogaty smak, piękny kolor i wyśmienity aromat. Zasypanie całego generatora wiórkami pozwoli na wędzenie nawet do ośmiu godzin. Po przeliczeniu można uznać że jest to ok. 30 gr. na jedną godzinę wędzenia.
Wędzenie w Borniakach jest zgodne z normą z 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w uwędzonej kiełbasie wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg.
Podsumowując jest to fajny produkt polskiej produkcji dość solidnie wykonany.
Pragnę zaprosić Państwa do obejrzenia tej wędzarni w naszym punkcie sprzedaży gdzie będziecie mogli osobiście zapoznać się z jej zaletami.