Promocje
Wędzarnia automatyczna  Borniak UW-150 analogowa
Wędzarnia automatyczna Borniak UW-150 analogowa
2 190,00 zł 2 149,00 zł
szt.
Produkt dnia
Producenci

Smoker Cyfrowy Borniak BBDS-150 Digital Stal nierdzewna

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 14 dni
Cena: 3 999,00 zł 3999.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Borniak
Kod produktu: BBDS-150
Pin It

Opis

Borniak BBDS-150 Digital Stal nierdzewna

  

Odbierz osobiście i otrzymaj 50L (14 kg) zrębek gratis

 

 Kupując na tej stronie otrzymasz książkę z przepisami do wędzenia gratis.

Książka i wędzeniu potraw

Smoker Borniak to doskonały stosunek jakości do ceny. Ten polski producent proponuje dwa rodzaje wędzarni elektrycznych. W tym miejscu zajmiemy się wędzarnią większą UW-150. Ma ona pojemność 150 L dzięki czemu pomieścimy w niej nawet ponad 20 kg wkładu. Występuje w dwóch wariantach podstawowym i rozszerzonym. Każda z tych wersji jest oddzielnym produktem w naszym sklepie.

Smoker wyjęty z kartonu

  Poniżej porównanie poszczególnych wędzarni

L.p.
Nazwa
Podstawowy
Rozszerzony
1 Osuszacz
obrazek
obrazek
2 Półka wzmocniona
obrazek 1 szt.
obrazek 3 szt.
3 Termometr do żywności TR-10
obrazek
obrazek
4 Haki S (5 szt.)
obrazek
obrazek
5 Haki S asymetryczne (5 szt.)
obrazek
obrazek
6 Przyprawa Magic Dust
obrazek
obrazek
7 Przyprawa Pitmaster
obrazek
obrazek
8 Przyprawa BBQ Injection
obrazek
obrazek 4 szt.
9 Siatka wędliniarska roz. M 5m
obrazek
obrazek
10 Pokrowiec
obrazek
obrazek
11  B-Claws BBQ Pazury
obrazek
obrazek
12 Książka o wędzeniu
obrazek
obrazek
  Cena
3999 pln
4798 pln

 

Parametry techniczne:

  • Sterowanie Cyfrowe (PID)
  • Pojemność komory 150L
  • Ilość półek max 7
  • Maksymalny wsad 20kg
  • Maksymalna temperatura 150°C
  • Średnica komina 100mm
  • Materiał Stal Nierdzewna
  • Napięcie znamionowe 230V
  • Moc 2015W
  • Moc grzałki komory 1900W
  • Bezpiecznik komory 8A
  • Bezpiecznik generatora 1.25A
  • Wymiary zewnętrzne (Długość x Szerokość x Wysokość) 520mm x 630mm x 1221mm
  • Wymiary zewnętrzne z generatorem (Długość x Szerokość x Wysokość) 520mm x 715mm x 1221mm
  • Wymiary wewnętrzne (Długość x Szerokość x Wysokość) 475mm x 530mm x 991mm
  • Wymiary komory (Długość x Szerokość x Wysokość) 420mm x 490mm x 755mm
  • Waga 28.5kg
  • Gwarancja 24 miesiące

Smoker BBQ Borniak w swojej komorze kryje grzałki o łącznej mocy 1900 W. W przypadku wędzenia w zimne dni oraz dużego wsadu ta dodatkowa moc  na pewno będzie przydatna.

Grzałka 1900W do Borniaka
 

Smoker BBQ BBDS-150 wyposażony został w grzałkę o maksymalnej mocy 1900W. Jest to w zupełności wystarczająca moc do uwędzenia nawet większego wsadu. Sterowanie temperaturą odbywa się za pomocą panela cyfrowego który wygląda tak jak przedstawiono na zdjęciu poniżej. W przypadku wędzenia na zimno grzałkę wyłączamy za pomocą przycisku.

 Panel elektryczny wędzarni Borniak

W każdym procesie wędzenia tworzą się soki skapujące czy to z potraw na grzałkę czy to z wylotu komina w kierunku potraw. Aby zapobiec tym niepożądanym efektom zastosowane zostały dwa okapniki chroniące żywność oraz grzałki wędzarni.

Okapniki chroniące żywność oraz grzałki przed zniszczeniem

Wspomniany powyżej kominek zaopatrzony został w prosty a zarazem bezawaryjny system służący kontroli ilości dymu w wędzarni. Pomimo swej prostoty jest on niezbędny aby kontrolować warunki w komorze wędzenia.

Kominek do wędzarni

Wędzarnie Borniak wyróżnia rzadko spotykana konstrukcja mająca na celu utrzymanie jak największej ilości ciepła w komorze wędzarniczej. Odbywa się to dzięki podwójnym ściankom wypełnionym wewnątrz pianką poliuretanową oraz drzwiczkom z zamknięciem na magnes oraz uszczelką silikonową dodatkowo zatrzymującą ciepło wewnątrz urządzenia. Zewnętrzne ścianki wykonane są ze stali nierdzewnej która z powodzeniem poradzi sobie ze zmiennymi warunkami panującymi na zewnątrz, wewnątrz natomiast jest to blacha nierdzewna posiadająca atest do kontaktu z żywnością.

 Uszczelka silikonowa w wędzarni

Generator dymu wędzarni wyposażony jest w grzałkę oraz spiralę. Spirala kręci się z równą prędkością przemieszczając zrębki na grzałkę gdzie są spalane. Kolejne zrębki zrzucają te spalone do misy z wodą. Dzięki temu dym w wędzarni jest stale produkowany i powoduje że potrawy mają bogaty smak, piękny kolor i wyśmienity aromat. Zasypanie całego generatora wiórkami pozwoli na wędzenie nawet do ośmiu godzin. Po przeliczeniu można uznać że jest to ok. 30 gr. na jedną godzinę wędzenia.

 stalowy generator dymu do wędzarni

spirala generatora dymu Borniak

Umieszczona w komorze wędzarni część generatora dymu

Smoker BBQ Cyfrowy 

 

 Wędzenie w Borniakach jest zgodne z normą z 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w uwędzonej kiełbasie wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg.

Podsumowując jest to fajny produkt polskiej produkcji dość solidnie wykonany.

Pragnę zaprosić Państwa do obejrzenia tej wędzarni w naszym punkcie sprzedaży gdzie będziecie mogli osobiście zapoznać się z jej zaletami.

 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl